sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Keltaisia kulhoja

Pääsiäinen on siintänyt mielessä syksystä saakka näiden kahden kulhon vuoksi ja muutenkin oma kiinnostus Suomalaiseen lasiin ja suunnittelijoihin on kasvanut. On erittäin mielenkiintoista tietää esineiden nimet ja tekijät.

Pikkuinen jälkiruokakulho on Riihimäen lasin valmistama ja Tamara Aladin (s.1932) suunnittelema Kehrä (myös Nanny Stillillä oli samanniminen sarja, mutta se ei ole läheskään yhtä kaunis).

Kehrä-sarjasta löytyy mm. maljakoita, kääntömaljakoita, maljoja ja kulhoja keltaisen lisäksi mm. vihreänä siniharmaana, vaaleanviolettina ja kirkkaana. En edes muista, onko tämä pikkukulho jonkun tuttavan kaatopaikalle menevistä romuista löydetty vai kirpputorilöytö.

Tamara Aladin - Kehrä


Isompi keltainen kulho on saman tehtaan valmistama, mutta Erkkitapio Siiroisen suunnittelema Jesper.

Jesper-sarjassa on mm. laseja, lautasia, kermakkoja, sokerikkoja, kaatimia, jälkiruokakulhoja jne. ja niitä on keltaisen lisäksi mm. kirkkaana, vihreänä. Tämä on anopin peruja ja olen ikionnellinen tästä:

Erkkitapio Siiroinen - Jesper


Kumpaisenkin sarjan hinnat alkaa olla jo siinä luokassa, ettei ihan heti pysty näitä hankkimaan lisää.

4 kommenttia:

pikkudidi kirjoitti...

Tosiaan Riihimäen lasista osataan nykyään pyytää aika huikeita summia. Mutta tosi ihania nuo keltaiset, lemppariväriäni noista vanhoista lasiesineistä.

quu kirjoitti...

Pikkudidi, toisaalta ihan hyväkin, että osataan pyytää hieman suolaisia hintojakin, niin pysyvät arvossaan eikä ole tusinatavaraa, eikö vain?

Hyvä maku siulla. :)

Anonyymi kirjoitti...

Juuri löysin myös perintöastioista kuusi kappaletta Jesper-sarjan keltaisia jälkiruokakulhoja ja nyt pähkäilen että mihin hintaan tuollaisia voisi myydä?

quu kirjoitti...

Anonyymi, kannattaa seurailla ja selata designlaseja myyvien liikkeiden tarjontaa.

Keltaiset on yleensä arvokkaampia, sekä jos on valmis setti ja esineet hyvässä kunnossa.

Esim. laatutavara.com-nettiliikkeestä voi haulla löytää samankaltaisia tuotteita, ja sitä kautta hahmottaa hintaa. :)