lauantai 7. toukokuuta 2011

Siivouspäivä

Joskus (aika useinkin) on kiva antaa sotkun kaikessa rauhassa kasvaa (eikä aina tarvi edes yrittääkään) ja sitten pitää oikein kunnon siivouspäivä eli imuroida, pestä lattiat, pyyhkiä pölyt ja hoitaa pyykit.

Eilen ja tänään meillä on sellainen, huomenna voikin kaikessa rauhassa pitää lepopäivän ja vain nauttia joutenolosta. Siivousta ajatellen olen vuosien saatossa keräillyt kivoja esineitä, jotta se siivous ei olisi niin vastenmieleistä.

Joka päivä tulee järjesteltyä tavaroita omiin paikkoihinsa, laitettua tiskit, viikattua viltit ja tyynyt aseteltua ja muuta pientä järjestelyä ja satunnaisesti pyyhittyä pölyjäkin.

Varsinkin näin pentu- ja koirataloudessa sitä sotkua tuppaa tulemaan joka päivä, eikä edes tarvitse yrittääkään yhtään. Ei varmaan eroa lapsiperheen arjesta, kun kuraa tulee sisälle, leluja kaikkialla, miun lapsosilla kuraiset tassut ja naamat ja pienempi kun ei ole vielä sisäsiistikään, niin niitä unohduksiakin löytyy tasaiseen tahtiin. Ei silti, että pitäisin kaikkea tuota rasittavana - ei se nyt maailman mukavinta hommaa ole, mutta sessut antaa niin paljon ja ainahan kaikelle löytyy kääntöpuolensa, eikö vain?

Ensin hoidetaan tiskit (paljon kivempi aloittaa päivä, kun keittiön tasot on siistit ja tiskit poissa):Seuraavaksi etsitään kaikki lojuva likapyykki, vaihdetaan pyyhkeet, petivaatteet ja hyökätään pyykkikorille. Meillä on vessassa tällainen pikkuinen pyykkikori, mikä aina käydään välillä tyhjentämässä pyykkikaappiin (kaappi on aika luksusta, kun sinne mahtuu, toisinaan valitettavasti, niin paljon) :


Pyykki lajitellaan koreihin tai tänään ihan vaan kasoihin lattialle, mistä ne todennäköisemmin tulee laitettua koneeseen. Käsipyykille ostin oman sangon Amanda B:ltä:

Tummalle ja valkopyykille oma pesuaineastiansa ja vanhassa limupullossa huuhteluainetta:


.. ja jos tarvitsee käyttää pesupussia, niin niitä löytyy tästä kukkosinkkiastiasta:


Sitten odotetaan pyykin peseytymistä koneessa. Iso sinkkisaavi oli kallis hankinta, todella kallis minun budjetille, mutta se on käytännössä ikuinen, ja sille löytyy niin monenlaista käyttöä, ettei kallis hinta enää haittaa.

Puolikoneelliset voi viedä kuivumaan pienemmässä sinkkisangossa:


Tänään on kevään ensimmäinen kunnon sadepäivä, joten pyykkejä ei voi viedä ulos, mutta jos pyykkipoikia tarvitsisi, niin tästä niitä voisi ottaa matkaan:


Pölyjen pyyhintää ja muuta sellaista pesemistä varten on tolua ja mäntysuopaa lasipulloissa:


Miten te siivoatte? :)

3 kommenttia:

Minz kirjoitti...

Oi, miten kivoja juttuja sulla tulee siivouksestakin esiin! Meillä on pesupurkit pesupurkkeina, rumina siis, mahdollisimman piilossa (hyvä jos aina aika ajoin muistetaan niiden olemassaolo) ja pyykkiäkin pakkaa olemaan niin paljon, ettei varsinaisia likapyykkikoreja niitten alta paljon näykään. Joskus pidän pesupäiviä, kun yritän vieraiden tullen saada pyykkejä pois, mutta harvoin korien pohjaa olen siltikään näkyviin saanut.

Totta tuo, että tassuttelijakaartia kun taloudesta löytyy, niin aina löytyy siivottavaakin. Lattiat ovat kuraisia, hiekkaa tulee sisälle kuivinakin päivinä, ja siitä karvamäärästä, mitä nurkista löytyy, ei pääse eroon ikinä. Toiseen päätyyn taloa kun pääset imuroinnissakin, niin toisessa päässä on jo uusia kierulaisia... Mutta ei me anneta niiden lannistaa. ;D

Senni kirjoitti...

Siivoaminen tuollaisia välineillä on luksusta.
Meillä serto on paketissaan, huuhteluaine pullossaa, mäntysuopa sekin omassaan, tiskiharjana sini yms. normaalia ja tylsää... Likapyykit pukkarin penkin alla ja ulos ne viiään muovisessa korissa. BORING.
Keittiöremontin jälkeen seuraavaksi paneudunkin tähän asiaan oikein kunnolla...

quu kirjoitti...

Kiitos Minz ja Senni kommenteista, jälkijunassa tulee tämä vastaaminen.. :(

Nyt onneksi tämä sisällä kökkiminen ja siivoaminen on jäänyt vähemmälle, kun pihalla nurmikko vihertää ja kaikki viihtyy pihalla enemmän.

Ehkä pitäisi taas viettää kunnon tovi noiden siivousjuttujen kanssa.. mutta en taida sittenkään ;)