maanantai 27. joulukuuta 2010

Kynttilöitä

Uutta vuotta silmällä pitäen laitan ohjeen maitopurkkikynttilöiden teosta. Jouluna ja uutena vuotena tulee paljon poltettua kynttilöitä ja aina niistä jää muutamia jämäpaloja, joista voi tehdä uusia kynttilöitä:

Esivalmistelut:

- Kynttilänjämiä (eri värisiä ja voi olla kimalletta ja tuoksukynttilöitäkin mukana)
- 1 litran maitopurkkeja pestynä, leikkaa kaadinosa pois
- Sydänlankaa askartelukaupasta, koko 1,5mm, mikä soveltuu halkaisijaltaan 25-35mm kynttilöille
- Kaksi vanhaa ruuanlaittokäytöstä poistettua kattilaa
- Kutimet tai vastaavan mittaisia tikkuja sydänlangan paikalla pysymistä varten
- Sakset
- Lapset ja lemmikit ohjataan pois keittiöstä
- Huonommat vaatteet päälle jos massaa roiskuu

Pääsiäiseksi valetut maitopurkkikynttilät - osa yksivärisiä ja osa kerroskynttilöitä. Värit aina määräytyy sen mukaan, että millaisia jämäpaloja on käytettävissä.

Sulata valkoiset jämät aina jonkin muun värisen kanssa, koska ne usein ovat hieman likaisen ja harmahtavan sävyisiä yksistään.


Ohje:

Aloita leikkaamalla maitopurkit halutun kokoiseksi ja tee pohjaan keskelle pieni reikä, mistä pujotat sydänlangan läpitse. Muista tehdä solmu sydänlangan alaosaan. Tee maitopurkin yläosaan lovet molemmin puolin johon voit asettaa tikun. Tikussa on siis sydänlanka kiinni jotta se pysyy keskellä sydäntä eikä liiku valamisprosessin aikana.

Aseta maitopurkit toiseen kattilaan, koska aina roiskuu yli sulanutta massaa ja maitopurkin pohja saattaa hieman vuotaa. Kattilalla on sitten kätevä siirtää purkit haluttuun paikkaan, kun on aika viedä kynttilät jäähtymään.

Kattila tulille (alhainen lämpötila) ja pieni määrä kynttilänjämää sydänlankoineen kerralla sulamaan. Poista sulasta massasta sydänlanganpätkät ja muut roskat. Kun palat on sulaneet ja kaada ne maitopurkkiin. Älä kiehuta seosta! Tee tämän jälkeen uusi satsi ja jatka näin kunnes maitopurkki on lähes täynnä.

Jätä kuitenkin 2 cm maitopurkista vajaaksi, koska jäähtyessään massa tiivistyy ja yläosaan tulee pieni kuoppa. Säästä siis hieman kynttilänjämiä, jotta saat valettua kynttilän tasaiseksi.

Mikäli haluat kerroskynttilän niin anna kerroksen jäähtyä aina vuorokausi ennen uuden lisäämistä. Kynttilät on käyttökelpoisia kun ovat saaneet jäähtyä vuorokauden huoneenlämmössä, siten ettei niitä voi kaataa.

Muista poistaa purkin pohjasta solmu pois ja tikku on poistettu, sekä maitopurkki on poistettu kynttilän ympäriltä.

Johtuen eri materiaaleista nämä kynttilät savuttaa jonkin verran, joten poltan niitä mieluimmin ulkona lyhdyissä joissa ei ole kantta.

Voit tietysti valaa kynttilöitä muihinkin purkkeihin, mutta muista silloin hankkia oikean kokoiselle kynttilälle tarkoitettua sydänlankaa ja muoviset purkit on aina vaikeampia poistaa kynttilän ympäriltä.

Kynttiläkuva vuosien takaa


3 kommenttia:

Minz kirjoitti...

Ja jos pohjakerroksen valamisen jälkeen haluaa sivuttaisia värejä, voi purkit tukea pikkasen kallelleen, niin niistä tulee tosi mielenkiintoisia väreiltään. Näyttävät myös palaessaan erilaisilta.

Sydänlangan laadusta paljon riippuu, savuttaako nämä uusiokynttilät vai ei. Ja tietysti, jos on käyttänyt jotain kynttilämassaa, jossa on jotain "roskaa" koristuksena. Itse ollaan tehty aikanaan monia omia kynttilöitä näin, puhtaasta steariinista - ja ihan nokeamatta ovat palaneet sisällä...

Ja ovat kauniita!

H / Lumimäellä kirjoitti...

Nuo on kyllä kauniita! Meillä vain tulee lähinnä polteltua tuikkuja, joten steariinijämiä ei juuri jää :/

quu kirjoitti...

Minz, kiva idea tuo kallelleen asettelu! Täytyypäs kokeilla sitä! :) Kiitos ideasta.

Sydänlangan laatu vaikuttaa tottakai, mutta myös koko suhteessa kynttilään. Puhtaasta steariinista tuleekin hyviä kynttilöitä, mutta kun itse käytän eri kynttilöitä massana, niin ne kyllä savuttavat. Pöytäkynttilöissäkin on niin erilaisia - toiset savuttaa ja toiset ei. Tuoksuiset varsinkin tuntuu savuttavan. =/

HoO, kunhan saan inspiksen niin tervetuloa meille tekemään kynttilöitä. :) Kaappi on jo pullollaan jämiä, että niistä kyllä riittää siullekin ja isän luonakin on.. :P