keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Hei me kierrätetään!

Hiljanhan vietettiin ystävänpäivää ja rakkaiden ystävien lisäksi haluan olla myös luontoäidin ystävä. Ystävyyttä ylläpidän kierrättämällä kaiken eikä muutamaan vuoteen ole tarvinnut laittaa mitään kaatopaikalle.

Ostotottumuksia voi aina parantaa, mutta pyrin tukemaan kotimaisia yrityksiä niin paljon kun pienillä tuloillani voin tai ostamaan sellaisia tuotteita jotka on jotain kierrätettävää materiaalia tai sellaisia, että ne voi halutessaan laittaa kiertoon. Valitettavaahan se on, että suurin osa tuotteista tuotetaan ulkomailla.

Oulussa asuessa olin siunattu, sillä siellä on erinomaiset kierrätysmahdollisuudet - harmi vain, että niin moni ei kierrätä vaikka eihän kierrättäminen ole mitenkään vaikeaa. Kunhan perusteet on kunnossa kierrättäminen sujuu luonnostaan. Ihan kuten kaikissa muissakin asioissa - se aloittaminen on aina vaikeinta.

Aluksi kannattaa selvittää, että mitä omalla paikkakunnalla voi kierrättää ja kierrättää mitä voi, koska parempi kierrättää jotain kuin ei yhtikäs mitään.

Toinen kompastuskivi on se, että ei ole tarpeeksi tilaa kierrätettäville jätteille tai liian vähän astioita tai jäteastiat rumia. Tässäpä siis muutamia vinkkejä kierrätyksen järjestämiseen ja esteettisyyteen.


Meillä kierrätetään:

  • Paperi
  • Pahvi
  • Energiajäte
  • Biojäte
  • Muovit
  • Lasi
  • Metalli
  • Elektroniikkajäte
  • Ongelmajäte (lamput, patterit yms)
Torniossa voidaan kierrättää suurin osa, mutta energia- ja muovi- sekä elektroniikkajäte kuljetetaan aina Ouluun, kun mennään sinne asioille.


Meillä kierrätysastiat on reilusti esillä:

Vanha vääntynyt, värjäytynyt ja vuotava piirakkavuoka toimii kuorintajätteiden alustana ja tämä on äidiltäni peritty joten sitä ei voi missään tapauksessa laittaa pois. Kun on joku näin ihana keräilyastia, niin kierrämisestä innostuu!
Kun kuorintatyöt on tehty siirtyy vuokavanhukseen kertyneet kannelliseen mini biojäteastiaan, josta kompostoitavat siirtyy pihalla sijaitsevaan kompostiin. Mikä tahansa kannellinen kiva purnukka passaa - tämä oma astiani on sipuleille tarkoitettu, joten siinä on ilma-aukot. Kannattaa valita mahdollisimman pieni bioastia sisätiloihin, jotta tyhjennysväli on tiheä ettei hajuhaittoja synny.


Kannellisiin metallisankoihin (Ikeasta löytyy) on hauska tiputtaa kierrätettävät materiaalit ja kannen alla ne ovat piilossa katseilta. Tuunaan vielä kansiin "koodit" eli teen kustakin materiaalista sydämen. Tähän astiaan on tulossa metallinen sydän, koska se kätkee sisäänsä metallia ja lasia. Nimikoimiseenhan löytyy vaikka mitä vinkkejä.


Kannellinen pulloarkku kerää sisäänsä panttipullot, mutta mikä tahansa puulaatikko, oli se sitten ostettu tai itse tuunattu passaa oikein mainiosti tai kiva värikäs kassi.


Ps. Risulinnun pihassa ja talossa-blogissa on skaba "Näytä ja tuunaa oma kompostiastiasi". Käykäähän kurkkaamassa.


Mitä sinä haluaisit kierrättää, muttet syystä tai toisesta voi kierrättää?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa mukava kirjoitus kierrättämisestä! Sinä osaat kierrättää todella kauniisti. :-) Laitoin linkin tähän kirjoitukseen myös Oiva Roinan facebook-sivulle: https://www.facebook.com/pages/Oiva-Roina/54043707912?ref=ts Terveisin Oulun Jätehuollon tiedottaja Lea Ansamaa

quu kirjoitti...

Hei Lea!

Olipa ihana kommentti näin alan asiantuntijalta! :) Ja tokkiinsa saa linkittää!

Toivoisin ihan reilusti Ouluunkin esille näitä energiajae-pisteitä.

Muovikierrätyksenhän olette hienosti hoitaneet, mutta valitettavasti ihmiset siitä ei ole tietoisia joten pikkuisella muistuksella muovinkin kierrätys kasvaisi huomattavasti nykyistä enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Hei vielä,

Oulun Jätehuolto ei lainkaan kerääkään energiajätettä yksityisasiakkailta, muovia ainoastaan. Muovia tuleekin kiitettävästi - monet sanovat että sitä tuleekin eniten! Tulevaisuudessa katsotaan sitten mitä muoville tehdään, kun ekovoimalaitos aloittaa toimintansa täällä Oulussa. Todennäköisesti tällöin muovi laitetaankin suoraan sekajätteen mukana poltettavaksi, mutta asia täsmentyy vielä lähempänä.

Mukavaa kevättä sinulle!

Lea

quu kirjoitti...

Lea, energiajäte pisteitä on onneksi muutamassa taloyhtiössä. En tosin muista, että kuka niitä kerää, mutta niitäkin olisi tosi hienoa saada enemmän esille.

Kaikkihan on nykyään pakattu muoviin tai ensin kartonkipakkaukseen ja sitten muoviin. Ihan liiallista pakkaamista. Elintarvikkeiden kohdalla ehkä ymmärrettävää, mutta ylilyöntejä tulee myös elintarviketeollisuudenkin suunnalta.

Samahan se mihin muovi päätyy, että poltetaanko se energiaksi, mikä ehkä kuulostaa ekologisemmalta kuin muovien rahtaaminen Kiinaan isoilla rahtilaivoilla.

Mihin muuten Oulusta lähtee nämä elektroniikkajätekontit? Olisi kiva tietää, että kierrättääkö turhaa jos ne joutuu köyhiin maihin heidän maataan saastuttamaan ja jätteeksi.